Montmartre

Montmartre staat bekend als een wijk voor schilders. Maar behalve een wijk is Montmartre ook een heuvel van 134 meter hoog. Bij toeristen is deze wijk ook erg bekend en geliefd om te bezoeken.

De geschiedenis van Montmartre

De Parijzenaren noemen Montmartre ook wel La Butte, dit betekend de heuvel. Vroeger was deze wijk een dorpje dat ver van het centrum van Parijs lag. De naam Montmartre is waarschijnlijk afgeleid van Mons Martis. Dit betekend de berg van Mars. In de Romijnse tijd stond op deze berg een tempel die gewijd was aan Mars. Maar er zijn ook mensen die denken dat de berg is gewijd aan de Romeinse god van de oorlog. Het eerste deel van de naam Montmarte komt van de naam le mont du martyr. Dit betekend de berg van de martelaar. Op deze berg is de eerste bisschop van Parijs, Saint Denis, onthoofd.

Montmartre werd ook wel Place Blanche genoemd. In de begintijd van dit dorp was hier een kaklsteengroeve. Deze groeve zorgde voor de inkomsten van veel bewoners van dit dorp.
Baron Haussmann voegde bij de gebiedsuitbreiding van Parijs, in 1860, Montmarte toe aan het gebied. En zo werd Montmartre aan het 18e arrondissement toegevoegd.

In de 19e eeuw was Montmarte dé plek voor kunstenaars. Dit trok ook andere artistieke mensen aan, onder andere schrijvers, dichters, componisten en schilders. Bijvoorbeeld: Dali, Picasso en Van Gogh, Pissarro en Toulouse- Lautrec. Het dorpje groeide daardoor uit. Het uitgaansleven in Montmatrte werd groter en zelfs beroemd. Zo kwamen er excentrieke theatercafés, bordelen en cancanshows met onder andere de beroemde Moulin Rouge. Het dorpje groeide maar toch is het dorpachtige karakter gebleven.

Wat is er in Montmartre te zien en te doen?

Op dit moment is het nachtleven minder actief en met minder karakter als dat het vroeger had, toch is die oude sfeer in de wijk blijven hangen. Ik komt waarschijnlijk door de uitstraling die Montmarte nog steeds heeft. Montmarte bestaat uit allerlei kleine straatjes en pleintjes. De huisjes hebben witgekalkte muren en staan gezellig rommelig dicht op elkaar. Er zijn verschillende steile trappen en ouderwetse straatverlichting.

Sacré Coeur

Een hoogtepunt van Parijs is de Sacré Coeur. En deze is gesitueerd in de wijk Montmartre. Voor meer informatie over Sacré Coeur is het aan te raden om het artikel over de Sacré Coeur te raadplegen.

Vlakbij de Sacré Coeur

Als u ook eens naar een klein besloten kerkje wilt. De St. Pierre is een kerkje uit 1133, een van de oudste kerkjes van de stad.
Ook ligt hier vlakbij de laatste resten van de wijngaard van de stad, aan de rue St.-Vincent. Hier is zelfs nog wijn te koop. Deze wijn is wel vrij duur in verhouding met de kwaliteit. De wijngaard heet “Clos de Montmartre”. Het eerste weekend van oktober zijn hier de oogstfeesten.

Vlakbij ligt een cabarettheater waar nog echte Franse liederen worden gespeeld en gedraaid. Dit theater heet “Au Lapin Agile”. Dit is het bekendste theather in deze buurt. Houdt u van cabater? Dan is het zeker de moeite waard om aan de rue des Martyrs en aan Pigalle een bezoekje te brengen. Dit is aan de zuidkant van de heuvel.
Onderaan de trappen van de Sacré Coeur ligt ook Place des Abesses. Hier vind u een Art- Nouveau metro-ingang. Dit metrostation ligt 40 meter diep. En u kunt er langs de wenteltrap mooie fresco´s zien van de plaatselijke kunstenaars.
Onder aan de trappen van de Sacré Coeur is een wijk met cafés en terasjes. Als u een leuk en betaalbaar café zoekt, dan moet u hier zijn.

Place du Tetre

Een hoogtepunt in de wijk Montmartre is Place du Tetre. Vroeger was dit het dorpsplein van Montmartre. Er staat nog steeds een oud raadhuisje uit 1790. Op dit plein zitten verschillende tekenaars. En hier heeft u de gelegenheid om een tekening van uzelf te laten maken. Dit zorgt ook voor een gezellige sfeer met alle schilderaars. Het is prachtig om te zien hoe snel ze een schets kunnen maken. Dit plein is ooit geschilderd door Renoir, Toulouse-Lautrec, Picasso

Moulin Rouge

De film Moulin Rouge is lange tijd een hit geweest. Daardoor kent iedereen het gebouw met de rode windmolen op de voorgevel. Het gebouw waar vroeger opwindende shows werden opgevoerd. Helaas is op dit moment het werkelijke gebouw een stuk minder spannend als het lijkt in de film. Maar er worden nog steeds shows gegeven, het is nu een cancan theater. In deze straat is ook nog steeds een rel light district. Toch worden die momenteel steeds meer vervanger voor cabaretpodia en leuke bars met live muziek. Voor meer informatie over de Moulin Rouge, zie bij bezienswaardigheden het kopje Moulin Rouge.

Oude schilders bezoeken

Wilt u de schilders bezoeken die vroeger in Montmartre leefde en werkten? Bezoek dan een van de twee kerkhoven. De bekendste is Cimetière de Montmartre. Hier liggen veel bekende Franse kunstenaars. Dit is een oud kerkhof, hij werd in 1795 in gebruik genomen. En er is aan de rue Caulaincourt ook nog een kleiner kerkhof. Deze heet cimetière St Vincent.

Musée de Montmartre

Dit museum is een huis waar vroeger de kunstenaar Maurice Utrillo woonde en werkte. In het huis daar achter woonde kunstenaar Renoir. Dit museum is te vinden aan de Rue Cortot. Het is leuk als u iets meer wilt weten over de geschiedenis van dit stadsdeel.

La Madeleine

Dit is een van de bekendste kerken van Parijs. Maar deze kerk lijkt absoluut niet op een kerk. Rond de kerk staan 52 Corinthische zuilen van 20 meter hoog. In de 18e is de bouw van de kerk gestart. Maar bij de Franse Revolutie werd de kerk vernietigd. Napoleon liet op dezelfde plaats een tempel ter ere van zijn soldaten bouwen. En in 1842 was hij klaar. Alleen toen had het niet meer die functie. Men maakte er een kerk van. Op dit moment staat de kerk in een duurdere wijk van Parijs. Hier gaat nu de welgestelde mensen naar de hoogmis.

2 Opera’s

In Montmartre zijn 2 opera’s, in het centrum Opéra Garnier en die op de Place de la Bastille.

Place Vendome

Op dit plein staat een bronzen zuil van 43 meter hoog. Hier staan de hoogtepunten van Napoleons carrière. En de zuil stelt Napoleon voor als Romeinse Keizer.
Op dit plein staat ook het Hotel Ritz. Dit was het hotel waar Prinses Diana voor het laatst verbleef voor haar fatale rit door de tunnels van Parijs.

Hoe kom ik bij Montmartre?

De wijk ligt ten noorden van het centrum van Parijs in het 18e arrondissement.
Het is handig om met de metro naar Montmartre te gaan. U kunt uitstappen bij verschillende haltes. Het is aan te raden om uit te stappen bij Anvers (lijn M2) of Abbesses (Lijn M12)
Ook kunt u de GPS instellen op de volgende coördinaten: N 48°53.2′ E 2°20.45′

Plaats een reactie