Arc de Triomphe

Dit vijftig meter hoge bouwwerk stamt uit de tijd van Napoleon en is wellicht het bekendste symbool van de lichtstad. De triomfboog staat op een van de drukste kruispunten van Parijs. Overigens heb je vanaf het dak van dit prachtige gebouw een werkelijk magnifiek uitzicht over de stad.

De geschiedenis van de Acr de Triomphe

Napoleon liet in 1806 de bouw van de Arc de Tromphe starten. Dit deed hij ter ere van het Franse leger na zijn overwinning bij Austerlitz van de legers van Oostenrijk en Rusland. De ontwerper van de Arc was Jean-François Chalgrin, hij baseerde de Arc op de triomfbogen uit de Romeinse tijd. Het duurde erg lang voordat de Arc af was. Dit kwam in eerste instantie door de afname van de macht van Napoleon en doordat de ontwerpers en bouwers het niet eens werden over de plannen van architect Jean. Er waren alweer twee jaren voorbij voordat het grondwerk en de fundamenten en de onderaardse gewelven klaar waren. De bouw werd weer gestopt toen Architect Chalgrin overleed. De Arc was inmiddels 10 meter hoog. Ze waren nog maar net verder of de bouw werd weer stop gezet doordat het regime van Napoleon viel. Louis- Philippe, die vervolgens heerser was, voltooide de Arc. In 1836, 30 jaar later, was de Arc de Triomphe eindelijk klaar. Vier jaar later werd de as van Napoleon als eerbetoon onder de Arc doorgereden. In 1854 werd de omgeving van de Arc onder handen genomen. Baron Haussmann ontwierp zeven nieuwe avenues en architect Jaques Hittorff ontwierp de gebouwen die rondop de Arc staan. Hij zorgde ervoor dat deze gebouwen op elkaar leken zodat dit een homogene indruk geeft. En dit leidt ook minder af van de Arc.
Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1920 een onbekende soldaat die was gesneuveld in deze oorlog, onder de Arc begraven als ere teken. En drie jaar later, in 1923 werd daar ook de herdenkingsvlam aangestoken, deze vlam zal altijd branden. Deze vlam staat symbool voor alle soldaten die gesneuveld zijn in de tweede wereldoorlog.

Als er tegenwoordig een overwinningsfeest of parade is in Parijs is hier het startpunt van de optocht of parade. En tijdens de dodenherdenking wordt het verkeer rond het plein stilgezet, worden de doden geëerd en worden er kransen neergelegd.

Wat is er op de Acr de Triomphe te zien?

Er is op de Arc de Triomphe veel te zien. De vorm van de Arc is ontworpen door Jean-François Chalgrin. De Arc is 50 meter hoog. Aan de voorkant van de Arc is een tafereel van Napoleons overwinning op het Turkse leger in 1799 te zien. Op een ander stuk is de slag bij Austerlitz te zien. Er staat afgebeeld hoe het leger van Napoleon het ijs breekt van een meer in Oostenrijk waarin ze vervolgens de vijandelijke soldaten verdrinken. Ook staat de begrafenis van Generaal Marceau erop. Marceau versloeg de Oostenrijkers in 1795, maar een jaar later werd hij alsnog door de Oostenrijkers vermoord. Aan de oostkant staan het vertrek van het Franse legen naar een nieuwe veldtocht en aan de westkant is te zien dat het leger weer terug komt. In de boog kunt u de namen zien van plaatsen waar Napoleon een overwinning had behaald. Ook staan er de namen van zijn 660 generaals en officiers gegraveerd. Onder de Arc is de onbekende soldaat begraven, dit is op een steen beschreven. Op de Arc staan ook beelden die gemaakt zijn door bekende beeldhouwers. En boven de boog staan dertig schilden met de namen van belangrijke veldslagen die Napoleon had gewonnen afgebeeld.

Het is ook mogelijk om boven op de Arc te staan. Van de Arc heeft u een prachtig uitzicht. U heeft dan zicht op de Chams- Elysees en de La Defense.

Hoe kom ik bij de Arc de Triomphe?

De Arc de Triomphe staat midden op een verkeersplein waar twaalf lanen samen komen. De hele dag rijden er auto’s met hoge snelheid omheen. De Arc staat aan het westelijke eind van de Champs Elysees, op Place Charles de Gaulle

Let op: Het is niet verstandig om de straten met rijdende auto’s over te steken. Om de Arc de Triomphe te bereiken is er een voetgangerspassage. Neem de ingang: Champ- Elysees en Aveneu de la Grande Armee.
Als u met de metro reist kunt u het best uitstappen bij metrostation: Charles de Gaulle – Étoile. U komt daar via lijn 1, 2 en 6. Ook met de bus kunt u bij de Arc de Triomphe komen. Neem daarvoor lijn: 22, 30, 31, 52, 73, 92 en de Balabus.

Het adres van de Arc de Triomphe is:
Place Charles-de-Gaulle
75008 Paris

Telefoonnummer: 33 / (0)1 55 37 73 77
Fax: 33 / (0)1 44 95 02 13

Openingstijden en prijzen

De Arc de Triomphe is geopend van 1 april tot 30 september van 10.00 uur tot 23.00 uur. Van 1 oktober tot 31 maart is de Arc open van 10.00 uur tot 22.30 uur. De Arc is gesloten tijdens de vakanties. En ook op een paar aparte dagen: 1 januari, 1 mei, 8 mei (ochtend), 14 juli (ochtend), 11 november (ochtend) en 25 december.

Volwassenen betalen: € 9,00
Kinderen betalen: € 5,50
Bij een groep van minimal 20 volwassenen. Betaalt iedere volwassenen € 7.00.
Ook is er een groepskorting voor schoolgroepen (de groep mag maximaal uit 35 personen bestaan) Voor de hele groep betaald u: € 30,00.

Plaats een reactie