Vliegen, met de bus, trein of auto naar Parijs?

Je wilt graag naar Parijs maar hoe? Er zijn verschillende mogelijkheden om Parijs bijvoorbeeld als stedentrip te bezoeken. Voorheen koos men altijd voor de auto om Parijs te bezoeken. Dit is vanaf Nederland ook een prima overbrugbare afstand echter is het in Parijs en rondom wel vaak erg druk. Nu kiezen steeds meer mensen om Parijs te bezoeken met het openbaar vervoer als de bus of de trein of te vliegen naar Parijs toe.

Wat is het populairtse vervoersmiddel om naar Parijs te gaan?

De meeste toeristen die naar Parijs komen maken gebruik van het vliegtuig of de trein. Met de Thalys sta je vanuit Nederland het snelst in hartje Parijs. Je kunt natuurlijk ook eigen vervoer nemen, ook per auto is Parijs bereikbaar, maar de rondweg rond Parijs is meestal geen pretje om te rijden. Bovendien moet je na aankomst je auto ergens parkeren. Als je in de stad zelf een parkeerplaats wilt vinden betaal je hiervoor al snel rond de 20 euro per dag. Daarom is met de auto naar Parijs gaan niet echt aan te raden. Je kunt ook vanuit Nederland met de bus naar Parijs. Er rijden dagelijks internationale bussen die verschillende opstapplaatsen hebben.

In de stad kun je voor vervoer gebruik maken van de tram, de bus of de metro. Parijs heeft 16 metrolijnen, hiermee ben je het snelst op de plaats van bestemming. Je kunt ook de bus nemen of de tram. Maar als je gaat lopen zie je onderweg natuurlijk het meeste dus ook dat is zeker een leuke optie.

Met de trein naar Parijs

Sinds enige jaren heeft het vliegtuig er een geduchte concurrent bij. Zeker voor middellange afstanden binnen Europa is reizen met een hogesnelheidstrein vaak een prima alternatief voor vliegen. Parijs is uitstekend bereikbaar met de Thalys en reizen met de trein naar de lichtstad biedt een aantal zwaarwegende voordelen boven reizen met de auto, de bus of het vliegtuig. Bezoek de website van NsHiSpeed (Thalys) »

Sneller met de trein

Met de trein bent u in de regel sneller in Parijs dan met het vliegtuig. Hoewel de netto vliegtijd vanaf Schiphol slechts zo’n drie kwartier bedraagt, komt daar veel extra tijd bij. U moet namelijk 2 uur van tevoren inchecken, u moet door de paspoortcontrole, u moet wachten op uw bagage en dan is er nog de reistijd van uw woonplaats naar het vliegveld en van het vliegveld naar uw accommodatie. De Thalys naar Parijs is supersnel. Bij vertrek vanaf Amsterdam Centraal bent u in 3 uur en 18 minuten op het centraal station van Parijs. Vanaf luchthaven Schiphol doet u er 3 uur en 4 minuten over. En vanuit Rotterdam bent u in 2 uur en 36 minuten al in de stad van de liefde. In de toekomst, wanneer de Thalys ook op het gehele Nederlandse traject 300 kilometer per uur mag rijden, wordt de reistijd vanaf Amsterdam met nog eens 5 minuten bekort. Vooral vanuit Rotterdam is de Thalys dus de snelste optie om in Parijs te komen. Vanaf december 2010 rijdt de Thalys maar liefst 10 keer per dag naar Parijs. U kunt dus vertrekken wanneer u wilt en u zit niet vast aan specifieke tijden. Na Rotterdam Centraal stopt de Thalys nog in Antwerpen Centraal en in Brussel-Zuid en rijdt daarna in één ruk door naar Parijs. Let erop dat tickets voor de laatste treinen op de dag vaak goedkoper zijn dan ‘vroege’ tickets. Het kan dus de moeite lonen om ’s avonds naar Parijs te gaan, uw hotel in te duiken en ’s ochtends na een heerlijk Frans ontbijtje fris uw bezoek aan Parijs te beginnen. Kijk voor de complete dienstregeling en meer informatie over de Thalys op www.thalys.nl

Voordelen van reizen met de trein

Naast het voordeel dat u snel in Parijs bent, biedt het reizen met de Thalys nog meer voordelen. U komt aan op station Gare du Nord, het centraal station van Parijs, en u bent dan al midden in de stad. U bespaart uzelf dus een transfer van het vliegveld naar de stad. Als u uw hotel in de buurt van het station boekt, bent u weinig extra reistijd kwijt. Vanaf Gare du Nord stapt u eenvoudig over op het openbaar vervoer van Parijs. Bezienswaardigheden als het Quartier Latin, de Eiffeltoren, de Champs Elysées, de Notre Dame en het Louvre zijn dan binnen handbereik. Prettig is ook – ten opzichte van het reizen met de eigen auto – dat u niet tegen parkeerproblemen en hoge kosten voor het parkeren van uw auto aanloopt. Binnen Parijs heeft u toch niet veel aan een eigen auto. U kunt hier veel beter het uitstekende metrosysteem gebruiken, waarmee u vrijwel overal kunt komen. Daarnaast heeft u in de Thalys ruimere plekken dan in het vliegtuig en kunt u gemakkelijk werken of juist even heerlijk ontspannen, terwijl de trein met 300 km/u voortraast. U kunt in de Thalys 2 grote bagagestukken (maximaal 85 cm) en 1 stuk handbagage meenemen. Onderweg kunt u in het buffetrijtuig terecht voor koffie, thee en drankjes, snacks en salades en belegde broodjes. U kunt hier ook alvast kaartjes voor de Parijse metro kopen.

Treintickets naar Parijs

Goedkoop is de Thalys echter niet. Als u met het vliegtuig reist, bent u vaak een paar tientjes goedkoper uit dan wanneer u de trein pakt. Toch kunt u ook veel besparen op uw treintickets, als u vroeg boekt. Hoe eerder u weet wanneer u naar Parijs wilt, hoe eerder u uw tickets kunt boeken en hoe meer u kunt besparen. U kunt vanaf 3 maanden voor vertrek een kaartje voor de Thalys kopen. Als u dan direct boekt, kunt u voor 35 euro een enkeltje naar Parijs kopen. Een retourticket komt op 70 euro. De tarieven van 3 maanden voor vertrek liggen daarmee nog aanzienlijk onder de prijs van een vliegticket. Let er wel op dat deze goedkope tickets populair zijn onder toeristen en in de regel razendsnel zijn uitverkocht. Ook kunt u deze goedkope tickets naderhand niet meer omboeken of annuleren. Bij de tickets zonder korting kan dat wel. Boekt u korter voor uw vertrek, dan worden de tarieven voor treinkaartjes flink duurder. Een voltarief treinkaartje kost in 2010 gemiddeld 123 euro voor een enkele reis. Voor dat geld heeft u in sommige gevallen ook een retourticket per vliegtuig in handen.

Met het vliegtuig naar Parijs

Hoewel wereldstad Parijs op minder dan 500 kilometer van Utrecht ligt, verkiezen toch aardig wat Nederlanders het vliegtuig boven de eigen auto. Voordeel van reizen met het vliegtuig is dat u er snel bent en dat het relatief goedkoop kan zijn, als u voorafgaand goed de verschillende vliegtarieven vergelijkt. Bijkomend voordeel is dat u niet in de file kunt komen te staan en dat u geen auto ‘kwijt’ moet als u eenmaal in de stad bent. Een vliegticket naar Parijs kun je hier eenvoudig boeken.

Reistijd met het vliegtuig

Het vliegtuig lijkt al gauw het snelste vervoermiddel om naar deze wereldstad te vliegen. Maar is dat wel zo? Met de auto rijdt u vanaf Utrecht in minder dan 5 uur naar Parijs. De netto vliegtijd van Amsterdam naar Parijs is 43 minuten. Dat lijkt lekker snel! Maar verkijk u daar niet op. U moet eerst naar het vliegveld reizen, zo’n 2 uur van tevoren inchecken, op uw bagage wachten en van het vliegveld naar uw accommodatie reizen. Alles bij elkaar bent u met het vliegtuig dus ook al gauw een halve dag onderweg.

Vertrek vanaf Amsterdam en Rotterdam

Zowel in Amsterdam als in Rotterdam kunt u op het vliegtuig naar Parijs stappen. De meeste vluchten vanuit Nederland vertrekken vanaf Amsterdam. Woont u meer aan de oostkant van Nederland, dan kan het praktisch én voordelig zijn om vanuit Duitsland te vliegen. Zo kunt u vaak goedkoop vliegen via Keulen, Düsseldorf en Münster / Osnabrück. Een andere optie voor mensen uit het zuiden van Nederland is de luchthaven van Brussel. Reizen via een regionale in plaats van een internationale luchthaven kan de totale reistijd flink bekorten. Het loont de moeite om de prijzen van de tickets en de reistijd naar de luchthaven tegen elkaar af te wegen.

Vliegvelden bij Parijs

Als u wilt vliegen naar Parijs zijn er 2 internationale vliegvelden waarop u kunt landen. De grootste luchthaven ligt 25 kilometer ten noorden van de stad en heet Charles de Gaulle, de op één na grootste in Europa. Op Parijs Orly vliegen de meeste lowbudgetmaatschappijen. Orly ligt zo’n 20 kilometer ten zuiden van Parijs en 50 kilometer van Disneyland Parijs. Een derde grote luchthaven is in ontwikkeling. Hiernaast zijn er nog de wat kleinere vliegvelden Du Bourget en De Beauvais. Dit laatste wordt ook regelmatig gebruikt door budgetvluchten.

Met de auto naar Parijs

Groot voordeel van Parijs is dat deze wereldstad eigenlijk zo dichtbij ligt. De afstand tussen Utrecht en de Franse hoofdstad bedraagt nog geen 500 kilometer. Als het verkeer meezit, dan kunt u er binnen vijf uur met de auto zijn. Geen wonder dat veel mensen voor een weekendje Parijs gewoon de eigen auto pakken. U vertrekt ‘s morgens vroeg en u staat nog voor de middag op de Eiffeltoren. Of u vertrekt juist aan het eind van de middag om bij aankomst meteen uw hotel in te duiken. De volgende ochtend kunt u dan meteen op ontdekking in deze fascinerende stad.

De route naar Parijs

Er zijn natuurlijk meerdere routes die naar Parijs leiden. Maar de meest gebruikelijke route met de auto vanuit het grootste deel van Nederland is wel via de A16 bij Hazeldonk de grens over. Vervolgens rijdt u over de Belgische A1 naar de ring van Antwerpen (A112). Let op, want hier staat het verkeer op sommige tijdstippen muurvast. Probeer de spits rondom Antwerpen indien mogelijk te mijden. Na Antwerpen kun u over het algemeen lekker doorrijden op de Belgische A14 en de Europese E17. Alleen als u echt in het zuiden van Nederland woont (Limburg), dan is de route via Maastricht, Luik en Charleroi een snellere route. U steekt dan de grens met Frankrijk over bij Valenciennes.

U volgt de E17 tot over de grens met Frankrijk. In Frankrijk is dit de rijksweg A1 en deze kunt u helemaal tot aan de Boulevard Périphérique (de bekende en drukke weg rondom Parijs) blijven volgen. In feite rijdt u dus vanuit Antwerpen steeds over dezelfde weg helemaal tot aan Parijs. Natuurlijk is het op het laatst wel belangrijk in welk deel van Parijs uw accommodatie zich bevindt. Mogelijk moet u al eerder afslaan om op uw plek van bestemming te komen. Het verdient aanbeveling om vooraf goed de kaart te bestuderen en een bijrijder mee te laten lezen waar u van de rondweg af moet. Vooral op de Périphérique en in het centrum van Parijs kan het verkeer nogal hectisch zijn, het is dan prettig als u uw aandacht op het verkeer kunt richten en niet al te veel hoeft te zoeken waar u precies moet zijn.

Navigatiesysteem
NavigatiesysteemNatuurlijk is het ook een mogelijkheid om uw navigatiesysteem u de weg per auto naar uw verblijfslocatie in Parijs te laten wijzen. Vetrouw echter niet volledig op uw TomTom, uw Garmin of welk navigatiesysteem u ook heeft. Er zijn regelmatig omleidingen, wegwerkzaamheden of opstoppingen, waardoor u van de geplande route af zult moeten wijken. Maar uw navigatiesysteem kan u ook door verschillende (technische) oorzaken in de steek laten. Zorg ervoor dat u altijd kunt terugvallen op een goede kaart van Parijs en omgeving.

Spitstijden in en om Parijs
Ook in de directe omgeving van Parijs en in de stad zelf geldt weer dat u het beste de spitstijden kunt mijden. De drukste tijden op de rondweg van Parijs en in de stad zelf zijn doordeweeks ‘s ochtends tussen 6.00 uur en 9.00 uur en ‘s middags tussen 16.00 uur en 19.00 uur. Ook op zondagmiddag na 15.00 is het vaak erg druk door terugkerende Parijzenaren die een dagje of een weekendje uit zijn geweest. In de vakantieperiodes komt hier ook nog veel vakantieverkeer bij.

Kosten van de route naar Parijs
Als u een beetje rustig aan rijdt, kunt u voor zo’n 130 euro aan benzinekosten heen en terug naar Parijs. Met een dieselauto bespaart u dan zo’n 30% op deze kosten en voor een auto op LPG is het iets meer dan de helft. Als je alleen reist, ben je dus best een hoog bedrag aan brandstofkosten kwijt, maar voor 2 of meer personen valt het dan al snel weer mee. Daarnaast moet u rekenen op zo’n 15 euro aan tolkosten als u met de auto over de snelweg rijdt.

Parkeren in Parijs
Parkeren ParijsAls je wilt parkeren in Parijs, dan zijn daar op zich genoeg mogelijkheden voor. Er zijn verspreid over de stad vele tientallen parkeergarages waar je je auto kunt stallen. Een grote keten van parkeergarages is VINCI Park. Reken wel op een tarief van zo’n 25 euro per etmaal. Daarvoor staat je auto dan wel op een nette en veilige plek. Bij het boeken van een hotel doe je er goed aan te controleren of je daar je auto veilig en gratis bij een parkeergarage in de buurt kunt stallen. Er zijn er niet heel veel, maar sommige hotels hebben een eigen parkeerterrein of parkeerkelder, waarvan je als hotelgast vaak gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik van kunt maken.

Binnen Parijs doe je er goed aan de auto te laten staan en je per metro te verplaatsen. De metro van Parijs functioneert goed en je kunt vrijwel overal komen. Je voorkomt de stress van het zoeken naar een parkeerplaats en je bespaart parkeerkosten. De metro is ook relatief goedkoop en je hebt geen last van de verkeersdrukte.