Notre Dame

Deze kathedraal dankt vooral haar bekendheid aan het wereldberoemde boek van Victor Hugo ‘De klokkenluider van de Notre Dame’. Deze kathedraal kent een lange waslijst aan geschiedkundige gebeurtenissen, zo werd hier Napoleon in 1804, in de aanwezigheid van de toenmalige Paus, gekroond tot Keizer. Deze130 meter hoge kathedraal staat midden in het centrum van Parijs is ook te beklimmen voor een zeer mooi uitzicht over de stad.

Notre dame buitzenzijde

Kroningen Notre dame

De Franse koningen werd gekroond in de Kathedraal van Reims. Ook liet de Engelse koning Hendrik VI zich in de Notre-Dame kronen.
Napoleon Bonaparte kroonde zichzelf in 1804 tot keizer der Fransen in de Notre-Dame.

De geschiedenis van de Notre- Dame

Op de plek van de Notre- Dame stond voor die tijd een Romeinse tempel. En daarna een vroegchristelijke basiliek.
In de 3e eeuw na Christus groeide in Parijs het aantal christenen. En in 1160 werd Maurice de Sully bisschop van Parijs. Sully gaf de opdracht voor de bouw van de kathedraal. De Notre-Dame de Paris, de ‘Onze lieve vrouwenkerk van Parijs’ werd gewijd aan Maria. De kathedraal zou in de vroeggotische stijl gebouwd worden. In 1163 werd de eerste steen in het bijzijn van Paus Alexander III gelegd.

Om te beginnen werd er een “koor” opgetrokken en vervolgens kwam het “schip”(het middenstuk van de kerk) en de “zijschepen” (aanbouwen aan beide kanten aan het middenstuk van de kerk). In het middenstuk van de kerk werden bogen geplaatst. Dit werd gedaan omdat ze bang waren dat de Kathedraal anders zou instorten. Voor die tijd was het erg bijzonder om gebruik te maken van de bogen. In 1200 werd de voorgevel gemaakt. Op dat moment was er een nieuwe bisschop, Eudes de Sully. Daarna werd gestart met de bouw van de twee torens. In 1245 werd er ineens gestopt met de torens, ze zijn nooit meer afgemaakt. Toch werd er wel verder gebouwd aan de Notre- Dame, want er werden kapellen aangebouwd. De zijkanten van de kerk werden mooi afgewerkt. Er waren inmiddels alweer wat jaren verder en op dat moment was de Gotische stijl minder in trek. Daarom vervingen ze het koor, het onderdeel dat als eerste werd gemaakt, voor een koor in barok stijl. In 1345 was de Notre- Dame klaar.

De kerk diende voor het katholieke geloof en werd ook zeker gebruikt voor kerkmissen. Toen de Franse Revolutie opkwam in 1792 werd de kerk gesloten. Maar helaas kon de kerk niet helemaal ontkomen aan de Revolutie. Er werden tijdens een bestorming veel schilderijen en sculpturen vernield. En ook de kathedraal zelf werd aangetast.

De kathedraal werd weer belangrijk toen deze opnieuw werd ingewijd in 1801 voor het katholieke geloof. Napoleon werd er door de Paus een paar jaar later in gekroond. Maar de Notre- Dame kreeg pas echt wereldbekendheid na het boek van Victor Hugo, “De klokkenluider van de Notre Dame”, hij schreef deze in 1831. In de negentiende eeuw beleefde het katholieke geloof weer even een bloeitijd. Daarom was het ook tijd om de Notre- Dame, na de revolutie op te knappen. De kathedraal kreeg daarom tussen 1845 en 1864 een grote opknapbeurt. Hier gingen twee architecten mee aan de slag, Jean-Baptiste Lassus en Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duct. Zij lieten zwakke stenen vervangen en ontwierpen mooie glas-in-loodramen. De muurschilderingen werden ook gerenoveerd. En zij lieten de waterspuwers er neerzetten. De architecten namen er in ieder geval de tijd voor want de renovatie duurde 23 jaar. Sinds 1991 is er een nieuwe restauratie op gang en deze is bijna voltooid.

Op dit moment is de Notre- Dame nog steeds een kerk van de Rooms- Katholieken. Het is de “standplaats”van de aartsbisschop van Parijs. En hier worden nog steeds nationale vieringen gehouden.

Wat is er in de Notre- Dame te zien?

De Notre-Dame een zeer in het oog vallende Kathedraal. Hij is is 130 meter lang, 48 meter breed en 35 meter hoog. De twee niet-afgebouwde torens hebben een hoogte van 69 meter. Geniet van een prachtig uitzicht en beklim de trappen van deze torens.

Kijk voor u de Notre- Dame binnen stapt eens goed naar de voorgevel van deze kathedraal. U ziet dan dat er 3 ingangen, portalen zijn ze hebben allemaal een eigen naam en zijn mooi versiert met beelden. De beelden die er bij ieder portaal te zien zijn, passen bij de naam van het portaal. De namen zijn (van links naar rechts): Het Mariaportaal, het portaal van het laatste oordeel en het Anneportaal.
Het meest linker portaal het het Mariaportaal. Hij is gebouwd als tweede ingang tussen 1210 en 1220.Deze ingang staat helemaal in het teken van Maria. Boven dit portaal is de dood van Maria afgebeeld, haar hemelvaart en hoe ze in de hemel wordt gekroond tot Koningin van de Hemel. Op de afbeelding in het midden is te zien hoe Maria op bed sterft. Rond haar bed staan Jezus en zijn twaalf apostelen. Twee engelen staan bij haar hoofd en voeten en dragen haar naar de Hemel. Op de bovenste afbeelding van het Mariaportaal is te zien dat Maria in de hemel op de troon van Jezus zit en wordt gekroond.
Het middelste portaal is het Portaal van het laatste Oordeel. Dit is de ingang die als laatste is gebouwd tussen 1220 en 1230. Boven de deur zijn een aantal beelden te zien. Op het onderste beeld is de dood afgebeeld. Daarboven is aartsengel Michael te zien. Hij verdeeld de doden in een groep “goeden” die naar de hemel gaan en de “slechten” die naar de hel gaan. Dit doet hij naar aanleiding van de daden in het leven op aarde. Op de bovenste afbeelding is Jezus te zien op zijn hemelse troon.
Het meeste rechtse portaal is de Annaportaal. Dit is het portaal dat het eerste is gemaakt, rond 1200. Boven deze portaal is Maria op een troon afgebeeld. Op haar hoofd staat een kroon en ze heeft een sceptar in haar hand. Op haar schoot zit haar zoon, Jezus. Hij heeft een wetboek in zijn hand. Naast de troon staan twee engelen. En naast de ene Engels staat de bisschop van Parijs en naast de andere engel staat de koning van Frankrijk.

Boven het middelste portaal is een prachtige raamrozet te zien. Hij is gemaakt rond 1225 en heeft een diameter van 9.50 meter. In het raam zijn afbeeldingen te zien. Maria en haar kind zijn te zien met twee engelen. Van buiten valt deze raamrozet erg op. Van binnen is het een prachtig schouwspel als het licht door het raam valt. En er zijn nog meer rozetten te bewonderen. Deze ramen zijn niet allemaal meer de oorspronkelijke. Ze zijn kleurrijk en hebben mooie afbeeldingen.

Binnen in de Kathedraal valt ook van alles te zien. Zo zijn er schilderijen en beelden die uit de 17de eeuw komen. Deze zijn ook niet meer allemaal de oorspronkelijke variant. Dit komt mede door de Revolutie.

En er is ook iets bijzonders te horen in de Kathedraal. Want de Notre- Dame heeft een zeer bijzonder orgel met meer van 7000 pijpen. Deze is gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll. Er zijn op dit moment maar 3 organisten die dit orgel mogen bespelen. Dit wordt gedaan tijdens een aantal kerkmissen. Het is alleen al hiervoor aan te raden om een mis bij te wonen.
Tijdens andere missen wordt er gespeeld op het koororgel met 1850 pijpen.

Er kan in de kathedraal geluid gemaakt worden. Maar de kathedraal kan zelf ook geluid maken.
In het boek “de klokkenluider van de Notre- Dame” worden de verschillende klokken van de kathedraal beschreven. En deze klokken zijn ook echt aanwezig. Dit zijn vier klokken die er rond 1856 geplaatst zijn. Ze hangen in de Noorder toren. De klokken hebben ook allemaal hun eigen naam en gewicht. Dit zijn de klokken op volgorde van zwaar naar licht:

  • Agélique_francoise, een klok van ruim 1.900kg
  • Antoinette-Charlotte, met het gewicht van 1.300 kg.
  • Hyacinthe-Jeanne, een klok die ruim 900 kg weegt
  • Denise-David, een ruim 750 kg wegende klok

En er hangt ook nog een klok in de Zuider toren. Deze heeft de Emmanuel klok hij is ouder als de andere klokken en hangt er sinds de 15e eeuw. Dit is ook een zware klok van ruim 13 ton.

Het hoogtepunt van de bezichtigen in de kathedraal zijn voor de meeste mensen de eeuwenoude relikwieën van Jezus Christus. Vanuit alle delen van de wereld komen pelgrims naar de Notre- Dame toe om ze te bekijken. U kunt de doornenkroon van de kruistocht van Jezus Christus bekijken. Ook ligt er een stuk van het kruis waar Jezus aan was geslagen. En er ligt een nagel waarmee Jezus werd gekruisigd.

Hoe kom ik bij de Notre- Dame?

De Notre- Dame ligt in het midden van Parijs op een klein eiland genaamd “Ile de la Cité”. Als u ook wilt genieten van de weg naar de Notre- Dame, loop dan eerst over een van de bruggen die over de Seine ligt.
Als u wandelt kunt u de GPS coördinaten in een draagbaar GPS toestel of wandel GPS invoeren. De coördinaten van de Notre- Dame zijn: N 48°51.176′ E 2°20.996′

Maar u kunt de Notre- Dame ook snel bereiken via de metro. Stap hiervoor uit bij de halte: Cite.

Het adres van de Notre- Dame is: Place du parvis-Notre-Dame 6, 75004 Paris

Openingstijden en prijzen

De Noter- Dame is iedere dag geopend. Wel zijn er openingstijden:
Van 8.00 uur tot 16.45 uur.
In de zomervakantie is de Notre- Dame geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur. De zomervakantie van 2011 in Parijs is van zaterdag 02/07/2011 tot dinsdag 31/08/2011.

De schatkamer waar de relikwieën liggen, heeft ook openingstijden.
Van maandag tot zaterdag is hij geopend van 9.30 uur tot 17.30 uur.
Zondag is de schatkamer gesloten.

De toegang tot de Notre- Dame is gratis.
Er is wel entree voor het bezoeken van de schatkamer en de torens.
Volwassenen betalen € 6,10 (volwassen = vanaf 25 jaar)
En mensen die nog geen 25 jaar zijn betalen € 4,10.

Weetjes over de Notre- Dame

  • De Notre- Dame is sinds 1862 een historhisch monument. En het wordt sinds 1991 gerekend tot werelderfgoed.
  • Jaarlijks bezoeken meer dan 12.000.000 mensen de kathedraal.
  • De trap naar de toren heeft 365 treden.

Plaats een reactie