Shoppen en winkelcentrum

Veel toeristen die Parijs bezoeken, doen dat om eindeloos te kunnen winkelen en shoppen in de stad van de liefde. De Franse hoofdstad staat dan ook wereldwijd bekend als één van de belangrijkste modecentra van de wereld. Niet alleen de bekende Franse modehuizen zoals Chanel en Dior vind je in Parijs, ook steeds meer ontwerpers uit andere landen openen een vestiging in Parijs. Zo kom je er panden tegen van couturiers uit België, Japan en Italië. Aan haute couture hangt natuurlijk een tamelijk prijzig kaartje. Maar wees gerust, ook als je minder te besteden hebt kun je in modestad Parijs prima slagen als het om leuke kleding gaat. Ook in Parijs zijn straatverkopers actief. Zij bieden vaak nagemaakte merkartikelen aan tegen bodemprijzen. Dit is ook in Frankrijk verboden en dat weten de straatverkopers natuurlijk zelf ook wel. Het kopen van een nep artikel is eveneens strafbaar, dus weet wat je doet als je toch in de verleiding komt. Deze straatverkopers hangen meestal rond in de buurt van plaatsen waar veel toeristen komen zoals in de buurt van de Eiffeltoren of de Arc de Triomphe. Als je wilt winkelen in Parijs dan is er een aantal straten die je zeker in je planning moet opnemen.

Vlogger shoppen in Parijs

Galeries Lafayette

Aan de Boulevard Haussmann vind je de bekende Galeries Lafayette. Je kunt hier eindeloos shoppen voor leuke kleding en accessoires, maar ook schoenen, tassen, parfums en cosmetica vind je hier in overvloed. Galeries Lafayette bestaat al sinds de 19e eeuw en was in die tijd uniek in Parijs. Inmiddels heeft deze winkel ook een aantal vestigingen in andere wereldsteden.

Winkelcentra in Parijs

In het centrum van Parijs vind je 3 grote winkelcentra, dit zijn:

Shopping center Paris
Rue de Rome, 75008 Paris, Frankrijk

Winkelcentrum Rue des Archives

Galerie Des Arcades
Winkelcentrum
78 Av. des Champs-Élysées

Koopjes jagen in Parijs

Het noordelijke deel van de Boulevard de Magenta is de plaats waar je kunt shoppen voor goedkope kleding en schoenen. Je vindt hier ook kostuums voor heren, feestjurken en je kunt er zelfs je trouwjurk op de kop tikken. Natuurlijk behoort bij de lagere prijzen ook een duidelijk lagere kwaliteit. Maar als je graag in Parijs wilt winkelen en je hebt een beperkt budget dan kun je hier soms best leuke dingen vinden. Aan de Rue de Steinkerque in de bekende kunstenaarswijk Montmartre vind je de winkels van Sympa. Hier kun je voor werkelijk een spotprijsje merkkleding kopen. De winkels blinken zeker niet uit in orde en netheid. Het zijn echte graaibakken waar je soms goed je best moet doen om iets te vinden wat en leuk en in jouw maat beschikbaar is. Maar als dat lukt loop je misschien wel met een echte Printemps of Naf-Naf de winkel uit tegen een schijntje van de prijs die je elders betaalt.

Luxe winkels hartje Parijs

Heb je het geluk dat je wat meer te besteden hebt dan de gemiddelde toerist dan kun je gaan winkelen op de Avenue des Champs-Elysées de Place Vendôme of de Rue Royale. Hier betaal je rustig een paar honderd euro voor een paar schoenen of een tas. Zelfs een doosje bonbons gaat er voor rond de 75 euro over de toonbank. Als je creditcard het aankan en je vindt het leuk om mooie spullen te kopen dan is daar natuurlijk niets mis mee. Als je het wat zuiniger aan moet doen dan is kijken en niet kopen natuurlijk ook altijd nog een optie.

Passy
Passy is weer een wat duurdere buurt van Parijs. Je vindt hier vooral designerartikelen maar ook wel confectiemode. De Rue de Passy is een mix van winkels van onder andere Kenzo, Sephora en Kookaï. Stap uit bij metrohalte La Muette of Passy of neem bus nummer 22, 32, 52 of 72.

Outlet Les Quatre Temps

Ook als je niet het salaris van een bankdirecteur hebt kun je in Parijs heerlijk shoppen. Zoals in elke wereldstad van formaat hebben alle internationale ketens er wel één of meer vestigingen. IN de wijk La Défense vind je bijvoorbeeld Les Quatre Temps een winkelcentrum met maar liefst zo’n 300 zaken waar je naar hartenlust kunt shoppen. Maar ook op de chique Champs-Elyseés is het niet alleen haute couture wat de klok slaat. Ook hier vind je winkelketens van modehuizen met gemiddelde prijzen voor hun collectie. In de wijk St. Germain lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hier vind je nog van die typisch Parijse winkeltjes die elders in de stad niet meer gevestigd zijn. Ook een leuke wijk om te bezoeken is Le Marais. Hier vind je ook de leukste modewinkels en daarnaast winkeltjes met lekkernijen en leuke souvenirs en accessoires. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen bij de galeries. Wil je een hapje eten dan strijk je neer op het terras van één van de gezellige restaurantjes.

Rommelmarkt Parijs

In Parijs lijken ze het fenomeen vlooienmarkt te hebben uitgevonden. Verspreid door de hele stad worden er bijna iedere dag meerdere rommelmarkten gehouden. Vooral in de lente en de herfst kun je hier de leukste dingen vinden. Deze “vide greniers” zijn echt kenmerkend voor Parijs. Ze horen bij de stad net zoals het Louvre en de Arc de Triomphe. De grootste vlooienmarkt ter wereld wordt ieder weekend gehouden in het noordelijke centrum van Parijs. De Saint-Ouen zoals deze markt heet, wordt gedreven door vooral professionele handelaren. Je vindt hier tweedehands spullen maar ook veel brocante en antiek. Goedkoop voor antiek shoppen is er hier niet bij, de marktwaarde van de stukken is bij de handelaren over het algemeen genoegzaam bekend en daar is de prijs dan ook naar.

De beste plekken voor boekenliefhebbers
Ben je dol op boeken en struin je graag in tweedehands winkeltjes? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de wijk Saint Germain. Hier vind je meerdere boekwinkels die naast nieuwe boeken ook veel tweedehands aanbod hebben, en niet alleen in het Frans. Ben je op zoek naar mooie kaarten, prenten of bijzondere boeken dan breng je een bezoek aan de kaaien van de Seine. Hier zijn meerdere boekwinkeltjes gevestigd waar je de mooiste dingen kunt vinden als je er maar oog voor hebt. De Bouquinistes vind je aan onder andere de Quay de Louvre en de Quay de Voltare langs de bekendste rivier van Parijs. Naast boeken wordt er in de bekende groene kraampjes ook steeds meer andere waar verkocht. Om aan de vraag van toeristen te voldoen vind je er steeds meer souvenirs naast de boeken en prenten. De Parijzenaren vinden dat maar niets, het doet in hun ogen afbreuk aan een oude traditie.

Shoppen in outlet stores

Uiteraard heeft ook Parijs zijn outlet stores. Deze vind je niet in het centrum maar in de buitenwijken en voorsteden van Parijs. Breng je een bezoek aan Disneyland Parijs dan zit je in de buurt van Serris, waar de outlet La Vallée Village Chic Outlet Shopping is gevestigd. In La Vallée Village vind je ruim 100 winkels met kleding en schoenen, waaronder ook collecties van bekende modemerken. Je kunt hier tegen scherpe prijzen je kledingkast aanvullen. Merken als Nike, Le Coq Sportif, Wonderbra en Calvin Klein vind je in de Marques Avenue Outlet, gevestigd op L’Ile Saint Denis, gelegen in de Seine. De winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 10.00 uur.

Sale in Parijs
Uiteraard kent ook Parijs het fenomeen “uitverkoop” in het Frans “Soldes” genoemd. De uitverkoop is twee keer per jaar De winteruitverkoop start altijd op de tweede woensdag van januari. Uitzondering op deze regel wordt gemaakt als de tweede woensdag na 12 januari valt, dan begint de uitverkoop op de eerste woensdag in januari. De zomer sales starten op de laatste woensdag van juni. De winkels openen op de dag dat de Solden begint om 8.00 uur hun deuren. De uitverkoop duurt vijf weken en eindigt altijd op een dinsdag. De winkeliers moeten zich houden aan de door de overheid vastgestelde data voor begin en einde van de uitverkoop, deze data gelden niet alleen in Parijs maar in heel Frankrijk. Zoals overal zijn de meest aantrekkelijke aanbiedingen al snel uitverkocht. Heb je een maat die niet zo gangbaar is dan kun je geluk hebben. Aan het einde van de uitverkoop worden de restanten soms voor echte bodemprijzen verkocht. Een korting van meer dan 70% is dan geen uitzondering.

Openingstijden van winkels in Parijs

Je verwacht het misschien niet van een wereldstad, maar op zondag zijn de meeste winkels in Parijs gesloten. Op maandag tot en met zaterdag gaan de meeste zaken open tussen 9.00 en 10.00 uur. De meeste winkels sluiten om 19.00 uur. Het fenomeen “koopavond” kent men niet echt in Parijs. De supermarkten zijn wel langer open, ze openen meestal ’s morgens om 8.00 uur en sluiten vaak pas tegen 22.00 uur. Alleen aan de Champs-Elyseés en in de wijken Marais en Ile Saint-Louis zijn winkels te vinden die ook op zondag open zijn.

Winkelstraten in Parijs

Als je wilt winkelen in Parijs dan is er een aantal straten die je zeker in je planning moet opnemen.

Champs-Elysées
De bekendste en meest aansprekende modehuizen van Parijs hebben hun vestiging in de “Gouden Driehoek”, gevormd door de Avenue des Champs-Elysées, de Avenue George V en de Avenue Montagne. Onder andere Jean-Paul Gaultier, Prada, Dolce & Gabana en Yves Saint-Laurent hebben hier hun winkel waar ze hun clientèle ontvangen. Maar ook Disney, Renault en Citroën zijn hier gevestigd, evenals Sony, Adidas en Haägen Dasz. Stap uit op metrohalte Georges V of Franklin D. Roosevelt of neem bus nummer 73 om de beroemdste straten van Parijs te bezoeken.

Rue du Faubourg Saint-Honoré
In de buurt van het Palais de L’Elysée kun je heerlijk winkelen langs de Rue du Faubourg Saint-Honoré. Wil je daadwerkelijk inkopen doen dan moet je wel een goede creditcard meenemen want je vindt hier vooral exclusieve modeketens en juweliers waaronder Cartier en Bulgari. De modehuizen Christian Lacroix en Gucci hebben hier onder andere een pand. De nabijgelegen Rue de Rivoli biedt wellicht voor meer mensen mogelijkheden tot het doen van aankopen. Hier zijn vestigingen te vinden van onder andere Etam, Zara en H&M. Stap uit op metrohalte Madeleine of Saint-Philippe du Roule of neem buslijn 52, 83 of 93.

Passsages en Palais Royale
In deze overdekte passages kun je heerlijk winkelen ook als het weer even niet wil meewerken. Onder andere de parfumerie van Serge Lutens is er te vinden, als ook winkels die tweedehands couture verkopen. Verder winkels met leuke snuisterijen zoals tinnen soldaatjes en oude muziekdozen. Je bereikt de Passages en Palais Royale bij metrohalte Pyramides of Palais Royale of met bus nummer 21, 27, 69, 76, 81 of 95.

Rue Montorgueil
Achter de kerk Saint Eustache in de buurt van Les Halles vind je het voetgangersgebied van de Rue Montorgueil en omgeving. In deze straat vind je vooral restaurants, patisseries, cafés en winkels met delicatessen. In de omliggende straten vind je vooral kledingwinkels en boetiekjes. Niet alleen toeristen komen hier graag maar ook de inwoners van Parijs. De winkels zijn ook op zondag geopend tot 13.00 uur. Zien en gezien worden is hier ook wel het motto. Je vindt de Rue Montorgueil in het tweede arrondissement, te bereiken met bus 29 of via metrostation Les Halles of Etienne-Marcel.

Saint-Germain-des-Prés
Chique woonwinkels, galeries, boekhandels en antiekwinkels vind je in de wijk Saint-Germain-des-Prés. Aan de Quai de Voltaire, Rue de Baune, Rue de Lille en de Rue de Seine kun je heerlijk slenteren langs de vele winkels. Winkels van Dior en Vuitton en andere bekende ontwerpers vind je rond de Saint-Germain-des-Prés. Heb je wat minder te besteden dan kun je terecht in kledingwinkels aan de Rue de Rernnes, Rue du Cherche Midi en de Rue Saint-Placide. Je bereikt dit winkelgebied via metrohalte Mabillon of Saint-German-des-Prés of met bus lijn 39, 63, 86 of 95.

Rue des Martyrs
De Rue des Martyrs is bijna een kilometer lang en loopt van Montmartre naar de Notre Dame de Lorette. Je vindt er behalve gezellige restaurants en cafés ook veel leuke winkeltjes. Houd er rekening mee dat de winkels op maandag gesloten zijn. Wel kun je er op zondag terecht tussen 10.00 en 13.00 uur. Je bereikt de Rue des Martyrs via metrohalte Pigalle of Notre Dame de Lorette. Ook kun je bus lijn 67 nemen.

Marais
Marais heeft als voordeel dat veel van de winkels hier ook op zondag open zijn. Je vindt in de smalle straten van deze wijk talrijke winkels met kleding, schoenen, kunst, cadeauartikelen en accessoires. De populairste straat is de Rue des Rosiers. In de Rue Charlot en de Rue Vieille du Temple in de wijk Haute Marais vind je steeds meer winkels van bekende ketens en ook trendy galeries en boetieks. Het is hier vaak wat minder druk met winkelend publiek. Marais ligt in het 3e en 4e arrondissement. Je bereikt Marais met bus nummer 69, 76 en 96 of stap uit bij metrohalte Pont-Marie of Saint-Paul.

Madeleine
De beroemdste delicatessewinkels van Parijs vind je op de Place de la Madeleine, waaronder Maison de la Truffe, Fauchon en Caviar Kaspia. In de Rue Cambon en de Rue Royale vind je designerwinkels van onder andere Swarovski, bekend van het kristal en Chanel en Pierre Cardin. Ook luxe woonwinkels zijn hier te vinden. Village Royal is een zijstraat van de Rue Royale. Hier vind je zaken van Dior en van tassenkoning Bric’s. Ook sieradenwinkel Agatha heeft hier een vestiging. Wil je een hapje eten of iets drinken dan kun je terecht bij Le Village. Stap uit bij Metrostation Madeleine of neem bus lijn 24, 42, 52, 84 of 94.

Passy
Passy is weer een wat duurdere buurt van Parijs. Je vindt hier vooral designerartikelen maar ook wel confectiemode. De Rue de Passy is een mix van winkels van onder andere Kenzo, Sephora en Kookaï. Stap uit bij metrohalte La Muette of Passy of neem bus nummer 22, 32, 52 of 72.

Ledru-Rollin
Dit is echt een wijk voor de hippe jeugd van Parijs en de jonge toeristen. Hier vind je punk- en skateshops en retro platenzaken en kleding die bij deze doelgroep zeker in de smaak zal vallen. De prijzen zijn afgestemd op de jeugd, die doorgaans wat minder te besteden heeft. In de Rue des Taillandiers en de Rue Keller zijn vooral populair. Neem bus nummer 61, 76 of 86 of stap uit op metrohalte Ledru-Rollin.