Champs-Élysées

De Champs- Élysées staat bekend als de straat waar iedereen even doorheen wil lopen. Dit is de PC hoofdstraat van Parijs maar dan veel mooier en met meer dan alleen winkels maar ook cafés en bioscopen. Zoek een zonnige dag uit en wandel over de Champs- Élysées.

Wat is er op de Champs- Élysées te zien?

De sfeer van de Champs- Élysées is luxe en elegantie.
Het is een bijzondere ervaring om de 1910 meter lange laan te bewandelen. Het is een lange rechte laan waaraan dure winkels zitten, de tuinen van Tuileries, het Louvre, de Arc de Triomphe.

Als u een dagje alles langs en op de Champs- Élysées wilt bekijken dan is dit een mogelijke route en planning.

De ochtend

U kunt het beste ‘s morgens vroeg er al op uit gaan. Begin dan bij het Louvre. U kunt hier het beste in de ochtend mee beginnen omdat dan de rijen nog niet zo lang zijn. De meeste mensen vinden het leuk om hier een uurtje of twee in rond te lopen. Maar er zijn ook mensen die het liefste een hele dag hier vertoeven. Er is genoeg om een hele dag te bekijken en dan heeft u nog niet alles gezien. Het hangt er dus van af hoe lang u in het Louvre wilt zijn met betrekking tot hier een dag of een paar uurtjes voor uittrekken. (kijk voor meer info over het Louvre op de desbetreffende informatiepagina van het Louvre)

De middagpauze

Heeft u aan een uurtje of 2 in het Louvre genoeg. Dan is het aan te raden om bij mooi weer vervolgens naar de “Jardin des Tuileries” te gaan. Hier kunt u op een bankje of ligstoel bij de vijvers genieten van de tuin en even uitrusten. Kijk voornamelijk naar de goed onderhouden gazaons, bloembedden en bomen met het uitzicht op het Louvre, de Arc de Triomphe, het museum van D’Orsay, de Eiffeltoren en Place de la Concorde. Hier vlakbij ligt ook Place du Carrousel waar een kleine triomfboog staat genaamd “Arc de Triomphe du Carrousel”.

De rest van de middag

Heeft u trek gekregen? Steek dan de Place de la Concorde naar de Champs- Élysées. Daar vind u de nog wat goedkopere fastfoodwinkels.Ga daarna even kijken in de zijstraten van de Champs- Élysées, de Avenue Winston Churchille en Avenue Franklin Roosevelt. In deze straten zijn het Grand Palais (met daarbinnen het Palais de la Découverte) en het Petit Palais te zien.Vervolgens kunt u in Avenue Montaigne, wat ook aan de Champs- Élysées ligt, de mooie sjiek modewinkels bekijken.

Het diner

Aan de oostzijde van de laan vind u het ook het Theater Marigny. Als u naar het westen van de Champs- Élysées gaat, komt u iets vanaf de laan de bioscopen, theaters, restaurants en cafe’s tegen. Deze zijn meer betaalbaar voor de gewone burger. Hier kunt u ook een kijkje nemen of iets eten.

De avond

Aan het einde van de dag, voor zonsondergang is het aan te raden om naar de Arc de Triomphe te gaan. Als u hier bovenop staat heeft u een prachtig uitzicht over Parijs en kunt u de lichtjes een voor een zien aangaan. (Kijk voor meer informatie over de Arc de Triomphe op de desbetreffende informatiepagina.)

Andere activiteiten

Als u langs de promenades loopt kunt u nog steeds een oude Franse traditie terug vinden, namelijk openlucht-marionettentheaters.

En er is ook de mogelijkheid om wat te eten op de Paris tour bus. Die is de vinden op de laan.

Er zijn ieder jaar ook verschillende festiviteiten op en langs de Champs- Élysées te vinden.
Zo is er ieder jaar op 14 juli een grote militaire parade over de laan. De president van Frankrijk is hier ook altijd aanwezig en het is doorgaans een spektakel. In de wintermaanden van einde november tot eind december verzorgd het Comité des Champs- Élysées mooie feestverlichting. Bij de Tour de France is de laan het traditionele eindpunt van de laatste etappe. De tour de Franse is aan einde van de maand juli. Tijdens oud en nieuw is er ook veel te zien en te doen bij de Champs- Élysées.

Hoe kom ik bij de Champs- Élysées?

De Champs- Élysées ligt in het noordwesten van Parijs, het 8e arrondissement
Door gebruik te maken van de metro komt u snel en gemakkelijk bij de Chaps- Élysées. Stap daarvoor uit bij metrostation Champ Elysees Clemenceau (lijn 1 en 13), Franklin Roosevelt (lijn 1 en 9), George V (lijn 1) of Etoile (lijn 1, 6 en 2).
Maar u als u een navigatiesysteem heeft, kunt u ook de lente- en breedtegraden invullen:
48° 52′ 11″ N, 2° 18′ 27.

De geschiedenis van de Champs- Élysées

De fransen noemen de Champs- Élysées ook wel “La plus belle avenua du monde”. Wat in het Nederlands betekend: de mooiste laan ter wereld. De Champs- Élysées heet zo in de volksmond maar officieel is het: Avenua des Champs- Élysées. De naam is uit de Griekse mythologie. Elyzeese waren velden, deze werden beschouwd als een gelukszalige verblijfplaats.

Op de plaats waar nu deze lange laan ligt, waren vroeger velden en marktpleinen. Dit veranderde in 1616 toen Maria de Medici haar tuin, de Tuilerieën, liet uitbreiden met een lange laan waar bomen de grens aangaven. Deze tuin werd door wegen, pleinen en velden verbonden met de nieuwe laan: Avenue des Tuileries. Zo ontstond de grove vorm van een laan. En in 1724 werd deze langer doordat er tuinen/ parken werden verlengt. Nu liep de laan tot Place de L’Etoile. Men begon nu bewuster met de beplanting en deze werd rechter. In dit jaar werd de Champs- Élysées op kaarten ook echt zo genoemd. En op deze kaart was ook te zien dat de laan vanuit het westen naar de Place de la Concorde loopt. (in die tijd was er nog geen sprake van Place de la Concorde maar Place du Pont Tournant.)

In 1800 was er een grote intocht ter gelegenheid van de bevrijding van Parijs over de Champs- Élysées. Hierna groeide de laan uit en aan het einde van de 18e eeuw was dit een populaire plaats om te zijn. De parken groeide ook en zo stonden er nu grote bomen rond de vierkante grasvelden. Langs de laan stonden huizen en het grootste huis heette Élysée. Er zijn nog een paar huizen die nu nog langs de Place de la Concorde staan. In deze tijd volgde koningin Marie Antoinette van toentertijd, muzieklessen in Hotel de Crillon, die aan het park grenst.

De Champs- Élysées werden in 1828 een eigendom van de stad en daardoor werd er meteen het een en ander veranderd. Zo werden er gaslantaarns neergezet, fonteinen geplaatst en voetpaden aangelegd. In de loop van de werd zo nog meer veranderd onder het regime van de stad. De laatste grote verandering was het verbreden van de voetpaden in 1994.

Langs de laan vestigden zich ook winkels. In 1860 werd onder leiding van Louis Vuitton “Sydicat d’Initiative et de Défense des Champs- Élysées” opgezet. Dit was een vereniging van kooplui en winkeliers die langs de laan hun hun winkel hadden. Zij wilden samen de laan promoten. Dit comité bestaat nu nog maar heet nu: “Comité des Champs- Élysées”. De winkeliers hebben als doel om de laan de luxe uitstraling te laten behouden, die het altijd heeft gehad. En ook proberen zij gezamenlijk het stadsregime van Parijs zo ver te krijgen de openingstijden van hun winkels te verlengen. Op dit moment heeft het comité nog veel zeggenschap in de laan. Zo kunnen zij bijna altijd bepalen of een winkel zich wel of niet op de laan mag vestigen. Toch konden zij het niet tegenhouden dat Mac Donalds en Starbucks nu ook een bedrijf op deze locatie heeft. Ze willen andere goedkope winkels daar niet hebben. Want het chique karakter van de Champs- Élysées moet blijven vinden ze.

Langs de Champs- Élysées staan voornamelijk winkels want door de hoge huren zijn er maar weinig mensen die het zich kunnen permitteren om er te wonen. De verdiepingen boven een winkel zijn meestal kantoren.
De Champs- Élysées is door zijn mooie ligging bij de Arc de Triomphe de route geweest van verschillende militaire parades. Zo was er op 14 juni 1940 een grote Duitse intocht nadat ze de slag om Frankrijk hadden gewonnen. De volgende was op 25 augustus 1944 door de Amerikanen die Parijs van de Duitsers hadden bevrijd.

Aan het einde van de 19e eeuw werd naast de laan, aan de mooie tuinen het Grand Palais gebouwd.

Weetjes:

  • Let op! Het is hier altijd druk, dit in niet zo handig voor mensen die slecht ter been zijn.
  • Een winkel huren aan de Champs- Élysées is een dure aangelegenheid. Want het duurste pand kost €900.000,- per jaar per 100m² Het is erg duur om langs de Champs- Élysées te wonen. Maar dit hangt ook nog eens af aan welke kant je van de laan woont. Aan de noordzijde van de laan is de huur hoger dan aan de zuidzijde. Dit komt omdat aan de noordzijde het zonlicht beter valt.
  • De winkels langs de Champs-Élysées moeten klasse uitstralen en daarom mag de verlichting van logo’s van de winkels alleen maar wit zijn. Dit heeft zelfs de Mac Donalds.

Plaats een reactie