de Eiffeltoren

Het symbool van Parijs, de Eiffeltoren. En deze mag je eigenlijk niet links laten liggen bij een bezoek aan Parijs. Iedere avond is er tussen 21:00 en 0:00 een prachtige lichtshow te zien die een paar minuten duurt. De plek voor een werkelijk fenomenaal uitzicht kun je alleen bereiken, tegen betaling, per lift. Op de eerste verdieping van de toren vindt je een expositie ruimte met meer informatie over de toren. Overigens verdient het de moeite om je tickets, al of niet met een optie voor een rondleiding, online te bestellen, zo voorkom je lang wachten bij de kassa.

de-eiffeltoren

Het ontstaan van de Eiffeltoren
De rede van het ontstaan van de Eiffeltoren is de wereldtentoonstelling in 1889. De Eiffeltoren is ontworpen door twee ingenieurs die in dienst waren van Gustave Eiffel. Meneer Eiffel was de aannemer dan het project “Eiffeltoren”. De ingenieurs zijn met het ontwerpen in 1884 begonnen. Hij was klaar op 31 maart 1884 en was daarmee op tijd voor de opening van de wereldtentoonstelling.

De Eiffeltoren was bedoeld als de bezoekerstrekker van de wereldtentoonstelling. En de Eiffeltoren was ook zeker een succes tijdens die tentoonstelling. Iedereen wilde wel eens tot boven aan de Eiffeltoren klimmen. In die tijd had je de mogelijkheid om met de trap tot aan de derde en hoogste verdieping te komen. Toen de tentoonstelling voorbij was, daalde het aantal bezoekers. En het was eigenlijk de bedoeling dat de toren na 20 jaar zou worden afgebroken. Echter omdat de toren een handig hoog punt was, werd hij gebruikt voor antennes die op lange afstanden radioberichten verzonden. De bezoekersaantallen werden weer opnieuw hoog bij de wereldtentoonstelling in 1900 in Parijs. Maar ook hierna nam de belangstelling en het bezoekersaantal weer af. De Eiffeltoren dreigde zelfs afgebroken te worden, maar bleef toch in ere. En was hij alleen dicht tijdens de Eerste- en Tweede wereldoorlog. Toen de toren 120 jaar stond, kreeg hij een opknapbeurt. Voor weer een nieuwe wereldtentoonstelling, in 1937, kreeg de toren nieuwe decoraties op de eerste verdieping en kwam er nieuwe verlichting in de toren. Door een brand werd de top van De Eiffeltoren in 1956 beschadigd en kwam er een nieuwe antenne te staan, die er nu nog staat. Sinds dien is de Eiffeltoren met antenne 324 meter hoog. En zonder 317. In de jaren 60 groeide de internationale toerisme en kreeg de Eiffeltoren nog meer bezoekers. En sinds die tijd steeg dit aantal alleen nog maar. Waardoor ook de toren weer moderner kon worden, met bijvoorbeeld nieuwe trappen en liften. Nu kwamen ook de liften naar de derde verdieping en het restaurant `Le Jules Verne` werd geopend. De Eiffeltoren is inmiddels opgeklommen tot wereldberoemd monument

Hoe kom ik bij de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren staat aan de linkeroever van de Seine. De dichtstbijzijnde luchthavens in de buurt van de Eiffeltoren zijn : “Charles De Gaulle” en “Orly”. Als u in Parijs bent, is het handig om met de metro te reizen. Deze brengt u razendsnel van het ene wereldberoemde momument naar het andere. Wilt u wakker worden met uitzicht op de Eifeltoren? Wij vergelijke altijd de beste hotelprijzen voor Parijs online.

Om met de metro bij de Eiffeltoren te komen, stapt u bij het metrostations: “Champ de Mars Tour Eiffel”/ “Trocadéro” / “Bir- Hakeim” of “Passy”. Het is dan vanaf het metrostation nog een paar minuten lopen. Op borden in de stad wordt aangegeven hoe u bij de Eiffeltoren komt. Maar u kunt ook omhoog kijken, dan ziet u de toren als het goed is al.

Het adres van de Eiffeltoren is: Champ de Mars, 75007 in Parijs.

Openingstijden en prijzen Eiffeltoren

U kunt ieder moment van de dag dat het u uit komt, de Eiffeltoren gaan bekijken. Echter hebben de liften en de trap van de Eiffeltoren wel openingstijden. De liften zijn open van 9.30 uur tot 23.00 uur. En in de zomervakantie van 9.30 uur tot 24.00 uur. De trap is van 9.30 uur tot 18.30 uur open en in de zomervakantie van 9.30 uur tot 24.00 uur.

U kunt kiezen tot welke verdieping u de Eiffeltoren wilt zien. De eerste optie is om dit te doen door met de lift naar boven te gaan.
De entree tot de eerste verdieping: volwassenen €4,50 en kinderen tot 11 jaar €2,30.
Tot en met de tweede verdieping: volwassenen €7,80 en kinderen €4,30.
Tot en met de derde verdieping: volwassenen €11,50 en kinderen €6,30.

Er is ook de mogelijkheid om met de trap te gaan. Dan kunt u kiezen om naar de eerste verdieping te gaan of naar de eerste en de tweede.
Als u onder de 25 jaar bent betaalt u: €3,10.
Als u boven de 25 jaar bent betaalt u: €4,00.
Het is alleen niet mogelijk om met de trap naar de derde verdieping te gaan. Daarvoor moet u ook nog een extra kaartje kopen voor de lift naar de derde verdieping.

De verdiepingen van de Eiffeltoren
De Eiffeltoren bestaat uit 3 verdiepingen. Hieronder is uitgewerkt wat er op iedere verdieping te zien en te doen is.

Naar de eerste verdieping kunt u met zowel de trap als de lift. Op de eerste verdieping kunt u rondlopen en genieten van het uitzicht over Parijs. U ziet de tuinen rond de Eiffeltoren en andere Parijse monumenten. Aan de buitenkant van deze verdieping staan 72 namen. Dit zijn namen van Franse ingenieurs, wetenschappers en andere belangrijke personen uit de 18e en 19e eeuw. Maar ook aan de binnenkant van de toren is genoeg te zien. Er zijn foto’s en schilderijen te bewonderen. En ook staat er informatie over de bouw van de Eiffeltoren en over Gustave Eiffel. Je kunt er zelfs een kort filmpje kijken over de Eiffeltoren. En er staan informatiepanelen waarop staat welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren.
En er is ook nog de oude wenteltrap te zien die leidt tot de top van de Eiffeltoren. Deze trap werd vroeger gebruikt maar staat er op dit moment alleen nog maar om te bekijken. Het lukt ook niet meer om met deze trap tot aan de top te klimmen want er missen te veel delen van de trap. Deze zijn uit de toren gehaald en geveild.
Op deze verdieping is een restaurant gevestigd: “Altitude 95” (Tel: 0033 (0)1 45 55 00 21). Dit restaurant loopt ook nog door in de tweede verdieping. Vanaf dit restaurant heeft u prachtig uitzicht op de Seine.

Vervolgens komt de tweede verdieping. Die zowel met de trap als met de lift te bereiken is. U heeft op deze verdieping het beste uitzicht over Parijs. Dan zijn ook de minder hoge gebouwen goed te zien. Op de eerste verdiepingen staan de grote gebouwen het uitzicht op de kleinere in de weg. In de vloer van deze verdieping zit dik glas. Waardoor je zo naar beneden kunt kijken.
Op deze verdieping is ook restaurant “Le Jules-Verne” gevestigd. In dit restaurant zijn 95 zitplaatsen. ”Le Jules-Verne” is bekroond met een Michelinster. Om bij dit restaurant te komen, maakt u gebruik van hun eigen lift. De inrichting van het restaurant is sober maar dit wordt volledig goed gemaakt door het prachtige uitzicht dat je hebt als u uit het raam kijkt. Het is wel noodzakelijk om te reserveren voor dit restaurant. (Tel: 0033 (0)1 45 55 61 44)

De derde verdieping van de Eiffeltoren is alleen te bereiken met de lift. Vanaf de derde verdieping is het mogelijk nog een paar trappen te nemen naar een platform buiten. Het uitzicht is vanaf deze verdieping zeer indrukwekkend. Als het helder weer is, is het geschatte zicht naar het zuiden 55 kilometer, naar het noorden 60 km, naar het oosten 65 km en naar het westen 70 km. Het nadeel van deze hoogte is dat de gebouwen minder duidelijk te zien zijn als op de tweede verdieping.
Op deze verdieping lijkt het alsof Gustave Eiffel zijn kantoor had. Alleen werd deze plek in werkelijkheid gebruikt voor meteorlogisch onderzoek door Gustave Ferrié in 1910. Hij deed daar experimenten met draadloze telegrafie. Er is op deze verdieping ook een reconstructie van Mesée Grévin te zien.

De Eiffeltoren bezoeken in de avond
De Eiffeltoren overdag bezoeken is prachtig. Maar het is ook zeker de moeite waard om ‘s avonds naar de Eiffeltoren te gaan. Om 10 uur worden om de 5 minuten de lampjes en zoeklichten van de Eiffeltoren aangezet. Dit geeft een extra effect aan de toren. De lampjes verlichten de toren en maken het zo romantisch om de toren in de avond te bezoeken. De zoeklichten zorgen ervoor dat de skyline van Parijs wordt verlicht.
Deze lampjes zijn er in 1999 ingemaakt zodat ze zouden branden met het oudejaarsavond. Omdat dit toen een groot succes werd besloten om iedere avond een lichtshow weg te geven.

Op 14 juli viert Frankrijk een nationale feestdag ter gelegenheid van het einde van de Franse Revolutie. Op deze dat wordt er in Parijs rond de Eiffeltoren prachtig vuurwerk afgestoken. Dit is ieder jaar een spektakel en een aanrader om te bekijken.

Overige weetjes
Tijdens het bouwen van de Eiffeltoren is niet één bouwvakker om het leven gekomen. Ook al was dit heel normaal in die tijd. Er is wel een bouwvakker buiten dienstijd overleden. Dit gebeurde toen hij samen met zijn verloofde de toren wilde beklimmen.
De Eiffeltoren is sinds de bouw al 17 keer geverfd. En het duurt een jaar om de toren helemaal te schilderen dit wordt dan gedaan door 25 schilders.
De Eiffeltoren heeft 1665 traptreden. Maar je kan niet met de trap helemaal naar het bovenste punt. Om op de derde verdieping te komen, moet je met de lift.
De lengte van de Eiffeltoren staat niet helemaal vast. Want bij warm weer is hij 18 tot 20cm langer als wanneer het koud is.
De Eiffeltoren is een eigendom van de gemeente Parijs.
De bevolking van Parijs was de eerste jaren dat de Eiffeltoren er stond, hier helemaal niet blij mee.

Plaats een reactie