Basilique du Sacré-Coeur

Op het groene voorplein met de enorme trappen zitten regelmatig toeristen te genieten van het mooie uitzicht. Deze wit gekleurde basiliek du Sacré-Coeur bovenop de heuvel Montmartre een bijzonder mooie aanblik en uitstraling. Maar vergeet de binnenkant niet te bezichtigen want die is zeker de moeite waard. En let dan vooral eens op de enorme afbeelding van Jezus gemaakt van mozaïek.

basilique-du-sacre-coeur

De geschiedenis van de Sacré Coeur

in 1870 en 1871 was de Frans- Duitse (Pruisische) oorlog. Tijdens deze oorlog vielen 58.000 doden. De katholieke Fransen wilden een monument voor deze slachtoffers. En dit werd de Sarcré Couer. De katholieken waren van plan om geld in te zamelen voor de bouw. Maar de regering vond dit monument een goed idee en wilde dat het een project van de staat zou worden. En daardoor werd het ook door de staat betaald.

De Sacré Couer werd oorspronkelijk ontworpen door Paul Abadie. Alleen stierf hij toen net de fundering was gelegd. Zijn werk werd overgenomen door Lucien Magne. Lucien bedacht de 84 meter hoge klokkentoren en voegde die aan het idee van Abadie toe. Beide architecten verwerken meerder bouwstijlen in de basilisk, onder andere de Romaanse en de Byzantijnse bouwstijl. De architecten bedacht ook het geheim voor de prachtige heldere witte kleur van de basilisk. Hij blijft wit en wordt niet aangetast door luchtvervuiling. Dit komt doordat de basilisk gemaakt is van travertijn. Dit is een materiaal dat constant calcium uitstoot, zo heeft luchtvervuiling geen vat op de Sacré Coeur. De bouw was moeilijker dan gedacht. Het koste veel tijd om de ingewikkelde fundering te leggen. De ondergrond moest ook nog flink worden verstevigd. Het was ook nog een hele klus om de grote luidklok de heuvel op te krijgen en daarna te monteren. De klok weegt namelijk 19 ton en het is een van de grootste en zwaarste luidklokken van de wereld. De klok moest met 28 paarden op een kar de heuvel op geschouwd worden.
De bouw begon in 1876 en in 1914 was de basilisk klaar. De totale bouwkosten waren hoger dan was verwacht, de totale kosten waren 40 miljoen Franse franken.

Sacré Coeur ook wel de Heilig- Hartbasiliek was klaar in 1914. Maar werd pas na de eerste Wereldoorlog ingewijd aan het Allerheiligste Hart van Jezus. En op 16 oktober 1919 werd de Sacré Coeur ingewijd in de titel van “Basilica”, basilisk.

De Sacré Coeur is vanaf het begin al een belangrijk oord voor pelgrims gelovige katholieken. En dat is het op dit moment nog steeds. Zij zien de basilisk als belangrijk teken van hoop en geloof.
Op 4 juni 2010 bestond de Sacré Coeur 120 jaar. Op de dag zelf was een groot feest. En dit aankomende jaar, zal in het teken staan van het jubileum.

Wat is er in de Sacré Coeur te zien?

Als u van mooie uitzichten geniet, bent u ook bij de Sacré Coeur op de juiste plaats. Vanaf de Eiffeltoren kunt u het verst kijken over Parijs. Daarna kunt u het verst kijken van boven aan de stap bij de Sacré Coeur. Het uitzicht is prachtig als de zonder ondergaat het is dan ook aan te raden om te gaan kijken tijdens zonsondergang.

Binnen in de basilisk is ook van alles te zien. Zo zijn er schilderijen en beeldhouwwerken. En een mooi mozaïek met daarin Jezus met gespreide armen afgebeeld. Onder in de kerk is ook een crypte te bezoeken. Kijk ook eens naar de mooie bronzen deuren. De basilisk heeft ook een uitzonderlijke koepelvormig. Binnen staat ook een bijzonder beeld van Christus. Er is te zien hoe hij de mensheid zegent. Het beeld staat boven de hoofdingang. En daar staan ook de ruiterstandbeelden. Die verwijzen naar de gesneuvelde tijdens de oorlog. Er is ook een prachtige glas- in- loodgalerij. De klokkentoren is mooi.

Hoe vind ik de Sacré Coeur?

De Sacré Coeur ligt in het 18e arrondissement in Parijs op de heuvel van Montmartre.

Let op! Voor de Sacré Coeur ligt een grote trap van wel 237 treden. Het is een uitdaging om deze te beklimmen en zo bij de basiliek te komen. Maar mocht u dit toch te zwaar vinden dan kunt u ook met de kabelbaan boven komen. Deze kabelbaan heet de Funiculaire de Montemarte.

U kunt naar de Sacré coeur lopen of u neemt de metro. Stap dan uit bij de haltes: Anvers (lijn M2) of Abbesse (Lijn M12).

Het adres :
Parvis du Sacré Coeur
75018, Parijs
Het telefoonnummer is: +33 (01) 5341 8900

Openingstijden en prijzen

De Sacré Coeur is iedere dag open van 6.00 uur tot 22.30 uur.
De crypte is ook iedere dag open van 9.00 uur tot 17.00 uur.

U kunt gratis de Sacré Coeur binnen gaan.
Het bezoeken van de crypte kost wel geld, € 5 pp.

De prijs van de kabelbaan is hetzelfde als de prijs van een metrokaartje.

Let op!

  • Het is verreisd om nette kleding te dragen. Een korte rok of short is niet toegestaan. En de toegang tot de kerk kan u geweigerd worden.
  • De Sacré Coeur is niet toegankelijk voor rolstoelen.

Wat is er doen

Bent u katholiek en niet bang in het donker? Dan kunt u mee doen aan de aanbidding van de Heer in Montmartre in de nacht. Dit is een toch waarbij u wandelt en een deel van een dienst in de Sacré Coeur mee maakt. U kunt zich hiervoor aanmelden door te bellen met 01 53 41 89 03. Het is belangrijk om u 48 uur van te voren op te geven.

Plaats een reactie